View Full Version: Jan de Roos speelt Messiaen

O R G A N I S T > Media > Jan de Roos speelt Messiaen


Title: Jan de Roos speelt Messiaen
Description: op 'mijn' orgel


Peter van Dijk - January 18, 2010 11:19 PM (GMT)
Waarschijnlijk hebben hier niet veel mensen ooit van Jan de Roos gehoord. Hij is vooral bekend als pianist, maar hij is stiekem ook een beetje organist. Jan speelt op het volgende filmpje "Dieu Parmi Nous" van Olivier Messiaen. Ik heb het er wel eens vaker over gehad, maar dit is dus het orgel in de vrijgemaakte "Goede Herderkerk" in Bedum (er zijn 2 gkv-kerken in Bedum). Een elektropneumaat, oorspronkelijk gebouwd door Valckx en Van Kouteren, maar later fors veranderd en uitgebreid door Jan Weessies Pzn mbv o.a. Pels en Steendam (37/III/P).
Jan de Roos is hier in de kerk hulporganist, hij speelt voornamelijk in Winsum (Gn.), hier ongeveer 10km vandaan. Het orgel is niet helemaal lekker gestemd en staat er op dit moment niet geheel florisant bij, maar je krijgt toch een aardige indruk denk ik...

Groetjes, Peter

Jan de Roos speelt Dieu Parmi Nous van Messiaen

Gerwin Hoekstra - January 19, 2010 05:53 PM (GMT)
Ik moet bekennen dat ik als Winsumer toch ook nog nooit van Jan de Roos heb gehoord. :shame2:
Is hij dan organist van De Poort?

Het orgel klinkt trouwens nog niet eens héél erg slecht, maar de hoogste pedaaltonen mogen nog wel eens goed nagekeken worden. :ja: :grinnik:

Peter van Dijk - January 19, 2010 06:21 PM (GMT)
Hoi Gerwin,

Klopt, hij is pianist/organist in De Poort. Goede musicus hoor, vooral pianist en heeft een heel handige techniek. Ik bedoel, ingewikkelde dingen zien er bij hem altijd vrij makkelijk uit omdat-ie vrij bewegingsloos enzo is.

't Orgel moet inderdaad nodig gestemd, de pedaalkoppel werkt niet goed op een aantal toetsen, op het zwelwerk willen nog wel eens wat nootjes uitvallen en inderdaad, de bazuin 16' en de bombarde 32' staan met zijn tweetjes keihard vals te brullen in de hoogte...
Maar goed, dit was dan ook geen concert, en om al die 12 tongwerken in dat orgel te stemmen ben je wel ff bezig...

johanblok - January 19, 2010 08:26 PM (GMT)
Heel mooi om te zien en te horen, inderdaad een heel goede rustige techniek. Ben zelf net begonnen met instuderen van dit stuk. Doel is om uiteindelijk alle 9 meditaties ingestudeerd te hebben, ben ongeveer tussen de 3 en 4 meditaties.

Wel veel makkelijker spelen op zo'n orgel vergeleken met een zwaarspelend historisch mechanisch instrument. Of die handige pianotechniek dan ook nog zo soepel en handig gaat...

In het algemeen is het erg nuttig voor organisten om eens de technieken van pianisten te bekijken, valt heel wat van op te steken.
Hosted for free by zIFBoards