View Full Version: Oude langspeelplaten

O R G A N I S T > Vragen stellen aan elkaar > Oude langspeelplaten


Title: Oude langspeelplaten
Description: overzetten op CD via de PC


cjroeleveld - May 11, 2009 08:33 AM (GMT)
Ik zag onlangs zo'n goedkope platenspeler met USB-uitgang te koop staan, voor slechts 20 euro. Normaal zijn ze 60 euro of meer. (ook een habbekrats natuurlijk) Is dit zonde van het geld om aan te schaffen of zijn er toch redelijke resultaten mee te bereiken? Het betreft een Watssound WE-E010-B, waar ik niks van op internet kon vinden.

Ik heb nog veel oude platen bewaard en in combinatie met een goede sound-editor zijn er wellicht redelijke verdoekingen van te maken op CD? Heeft iemand hier ervaring mee, met zo'n goedkoop gevalletje? Kan ik eindelijk weer eens dat o zo mooie orgel van de Hypolituskerk horen ;))

Herkennen jullie de bestsellers van destijds op onderstaande foto?

user posted image

Jan Willem Bonenberg - May 11, 2009 03:28 PM (GMT)
geliefde orgelwerken.....

Dat is zo'n beetje de eerste lp die je hebt. :ja:

groet.

Jan Willem

anton - May 14, 2009 07:38 PM (GMT)
QUOTE (cjroeleveld @ Mon 11 May 2009, 09:33)
Kan ik eindelijk weer eens dat o zo mooie orgel van de Hypolituskerk horen ;))

Bij de naam Hypolituskerk moet ik altijd nog terugdenken aan een voorval aldaar Cor. In de eind jaren 60 heb ik nog een tijd bij Pels gewerkt. De speeltafel van het Hypolitusorgel moest naar Alkmaar voor revisie. Hangt daar vanuit het oxaal in een takel en toen brak de takel. Met een vaart kwam die speeltafel naar beneden en viel in stukjes uiteen op de vloer. Een enorme knal en wij stonden aan de grond genageld. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik hem nog vallen.
Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn orgelloopbaan.


cjroeleveld - May 14, 2009 07:57 PM (GMT)
QUOTE (anton @ Thu 14 May 2009, 21:38)
Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn orgelloopbaan.

Begin maar met Hoofdstuk 1, Ton.
Je krijgt van mij een aparte afdeling op dit forum. Accoord?
De belevenissen van Oom Anton, een feuilleton in 24 delen.

cjroeleveld - May 14, 2009 08:07 PM (GMT)
Al met al heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag.
Niemand ervaring met zo'n USB platenspelertje?
Vroeger had je voor dat geld nog niet eens een fatsoenlijk element, laat staan een complete draaitafel. Ik had mijn eigen apparaat ook nooit moeten verkopen destijds natuurlijk; een mooie directdrive, duur Shure element, zelf een ruisarme voorversterker erin gebouwd. Maar ja, zoals iedereen was ik helemaal in de ban van dat zilveren schijfje, dus hupsa, weg met dat ding. De emotionele binding met de LP's was echter te groot om ze weg te doen en nu wil ik die platen weer horen.

Ik ga dat ding dan maar halen en eerst uitproberen op een onbelangrijke LP.
Als het element dan overeenkomsten vertoont met een verspanende beitel, dan hebben we gewoon pech gehad.


Hans Hissink - May 14, 2009 09:02 PM (GMT)
Nee, ik heb er helaas ook geen ervaring mee. Zou graag ook zo iets in gebruik willen nemen. Ik heb al eens mensen iets beloofd, wat ik niet waar kon maken, nl. het toezenden van een oud liedje, waar ik een plaat van heb. Als je daar een MP3 van kunt maken is het een koud kunstje om het door te zenden aan wie je maar wilt.
Groet,
Hans.

cjroeleveld - May 14, 2009 09:31 PM (GMT)
Morgenavond kan ik je meer vertellen Hans, want ik ga hem morgen gewoon halen. Ik heb al wel eens eerder voor iets soortgelijks gestaan als jij en ben toen met een oud spelertje in de weer geweest, audiokabeltje naar de geluidskaart van de PC, maar dat gaf geen goed resultaat. Een brom, die ik niet weg kreeg. Nu via USB verwacht ik betere resultaten.

Philip van den Berg - May 14, 2009 11:24 PM (GMT)
hier het wat duurdere spul, in dit geval van Ion Audio. Dit bedrijf heeft de volgende interessante produkten:

LP -> PC
LP -> USB stick & SD card
LP -> iPod
LP -> CD (geen computer nodig)
kassette -> computer
beeld dia's (!) -> computer
video -> computer

Ion Audio levert o.m. aan MediaMarkt

cjroeleveld - May 15, 2009 05:28 AM (GMT)
Ik heb er daar wel eens een paar gezien ja. Maar ik wist niet dat er nog zo'n grote keuze was. De duurdere modellen zien er wel goedl uit. Bij mij gaat het erom, en bij heel veel mensen denk ik, dat ik éénmalig een aantal van mijn LP's wil omzetten en daarna doe ik niets meer met dat ding, want ik ben zeker niet gehecht aan het tikken en kraken en ook niet aan de toenemende vervorming van het geluid, dicht naar het midden van de plaat. Maar voor slechts 20 euro wil ik het experiment wel aangaan.

Graaf35 - May 15, 2009 02:49 PM (GMT)
Je moet op een paar zaken letten, bij de aanschaf van zo'n apparaat.

De goedkopere platenspelers hebben wel eens last van flinke bijgeluiden.
Bijvoorbeeld een constant zoemend geluid afkomstig van de motor. of transformator

De trillingen van deze motor worden vaak overgebracht op de draaitafel.
Hierdoor gaat dus ook je plaat trillen, je naald meetrillen, enz. enz.
Dus heb je op al je opnamen naast de eventuele tikken door stof of krassen, waar je verder weinig aan kan veranderen, ook nog eens een irritante bromtoon. (ook wel Humble genoemd) :huil:
Die tikken of krassen kun je misschien nog wel wegpoetsen met een goed geluidsprogramma. Maar een constante bromtoon van 100 Hz... dat wordt lastiger. Met name omdat deze toon ook nog eens voor kan komen in je muziek.

Ik persoonlijk denk dat je beter af bent als je (voor mijn part op een rommelmarkt) een oude draaitafel aan kunt schaffen en die via je stereo laat lopen.

Mits je natuurlijk een ouderwetse phono ingang hebt.
Anders een oude (maar wel goede) versterker erbij kopen. (of een klein ruisvrij mengpaneeltje)

Je zou wel eens goedkoper uit kunnen zijn, en ondertussen ook nog eens een beter eindresultaat behalen.

Helemaal als je ook nog eens de mogelijkheid hebt om de draaitafel te beoordelen. :ja:

Ik persoonlijk heb slechte ervaringen gehad met goedkope tafels!

Het mooiste... een draaitafel met goede vering, waarbij de motor via een snaar aan de schijf zit. De motor moet dan niet aan het verende gedeelte zitten, maar in het vaste deel van de platenspeler.
Bijvoorbeeld een oude DUAL.

Zomaar een tip van een ex radiomaker! :D

cjroeleveld - May 15, 2009 05:00 PM (GMT)
QUOTE (Graaf35 @ Fri 15 May 2009, 16:49)
Dus heb je op al je opnamen naast de eventuele tikken door stof of krassen, waar je verder weinig aan kan veranderen, ook nog eens een irritante bromtoon. (ook wel Humble genoemd) :huil:

Je bedoelt Rumble neem ik aan, want Humble is echt iets heel anders....

Maar bedankt voor je reactie. Zoals ik al aangaf heb ik hem vandaag gekocht. Wat jij voorstelt heb ik al eens gedaan en dat viel ook tegen. Een goeie Lenco draaitafel, met een goed element, maar het liep stuk (denk ik) bij het analoog aansluiten op de ingangen van een geluidskaartje, zoals die standaard in PC's zit; vaak ook geintegreerd op het moederbord. Daar had ik een brom en zoals je terecht aangeeft, die krijg je niet gemakkelijk weg. Dat probleem hoop ik nu te omzeilen, want dit ding heeft een USB-uitgang. Ik heb hem net uitgepakt en je begrijpt niet hoe ze zo'n product voor zo weinig geld kunnen maken. Natuurlijk Made in China, maar dan nog. Keurig handboekje erbij, in diverse talen, waaronder Nederlands. Een CD ROM met software en zelfs een reserve-naaldje. Een goed functionerede armlift, wat wil je nog meer? Garantiebewijs erbij, 2 jaar. Inclusief ophaalservice aan huis. Deze tekst werkte bij mij op de lachspieren. Ik citeer: Gefeliciteerd met de aanschaf van dit product. U bezit nu een apparaat van beproefde kwaliteit, dat voldoet aan de hoogste technische normen. En dat alles voor 20 euro.

Arm en plateau zijn verend opgehangen, het plateau wordt aangedreven door een gelijkstroom servomotortje via een snaar. Wel is alles plastic natuurlijk. Maar nu ga ik hem aansluiten en luisteren! Later op de avond of morgen hoop ik een eerste bruikbare MP3 te kunnen presenteren.


Henk-Kwakernaat - May 15, 2009 07:21 PM (GMT)
Ik heb zo'n ding gekocht op oudejaarsdag, een Akai met een usb aansluiting én een Magix programma om de tikken te vangen.

Ik ben dolenthousiast begonnen en heb al een paar platen op de harde schijf (en op de CD) staan.

Kost wel tijd, je moet echt een poosje proberen maar 't geeft wel een redelijk resultaat.

Jan - May 15, 2009 08:28 PM (GMT)
Ik heb koormuziek vanaf een platenspeler op Cd gezet.

Hier voor gebruik ik het programma AUDACITY -
gratis te downloaden op http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl

Ik moet zeggen dat het weghalen van beschadigingen toch behoorlijk tegenvalt.

cjroeleveld - May 15, 2009 09:27 PM (GMT)
De platenspeler doet zijn best en de koppeling aan de PC functioneert prima. Maar wat blijkt? Mijn platen zijn niet meer vlak. Dat is eigenlijk geen wonder; ze hebben jaren op zolders gestaan, waar het 's winters vroor en 's zomers snikheet was. Dat op en neer deinen van de pick-up arm is niet echt bevorderlijk voor een excellente aftasting. Maar ik heb inmiddels toch een aantal stukken digitaal. Vervolgens ben ik nu aan de gang gegaan met filtering, maar dat valt nog niet mee. Met Sound Forge en Cool Edit Pro heb ik nog niet de ideale filtering gevonden. Nou ja, desnoods knip ik gewoon elke tik eruit. :ja: In ieder geval heb ik nu een mooi Te Deum van Langlais, gespeeld door Feike Asma te Dordrecht.


Hans Hissink - May 16, 2009 09:18 PM (GMT)
QUOTE (cjroeleveld @ Fri 15 May 2009, 23:27)
Mijn platen zijn niet meer vlak.

Dit probleem ken ik heel goed, want ik heb nogal een flinke platenverzameling.
Ik heb succes gehad door er een flinke stapel 78-toerenplaten op te leggen.
Die zijn qua materiaal flink zwaar en hebben ongeveer hetzelfde formaat.
In ieder geval, na een tijdje waren de kromme 33-toeren LP's weer helemaal vlak.

cjroeleveld - May 19, 2009 07:12 PM (GMT)
Bedankt voor de tip Hans; ik zal ook eerst zien dat ik ze vlak krijg. Ben vanavond er weer mee aan het ploeteren geweest, maar de tikken en het gespetter krijg je ook zo maar niet weggefilterd. Bij mijn platen speelt nog iets anders mee. Ik ben namelijk vroeger op een gegeven moment begonnen met ze nat af te spelen, met zogenaamde Lenco-cleaner. Nu krijg ik de indruk dat dit goedje een wat plakkerig residu in de sporen van de plaat heeft achtergelaten en daar is stof in gaan vastzitten. Ik heb vanavond een minder belangrijke plaat eens met groene zeep en lauw water afgesopt en dat scheelde al aanmerkelijk. Iets anders wat ik ook niet goed kan verklaren: als ik de platenspeler via de analoge uitgang op mijn installatie aansluit, klinkt het via de hoofdtelefoon veel beter, dan afgedraaid via de USB en diezelfde hoofdtelefoon aan de PC. Misschien leg ik de lat wel veel te hoog, verwent als ik ben met de CD..... Jammer, jullie zullen nog even moeten wachten op de klanken vanuit de Hipolytuskerk.

Ik heb trouwens een vergelijk gedaan tussen de Franck LP's van Demessieux en de CD's en als je even niet let op de tikken, dan klinkt de LP beter! Zal wel suggestie zijn, want ik meen gelezen te hebben dat Festivo destijds de moeder-tapes heeft gebruikt. Beter kan niet lijkt me.

Hans Hissink - May 19, 2009 07:42 PM (GMT)
Jij hebt in ieder geval al een leuk stukje apparatuur aangeschaft.
Ik hoop m.i.v. 1 augustus a.s. met vervroegd pensioen te gaan. Dan hoop ik eens wat meer tijd over te hebben voor dit soort dingen, want je moet natuurlijk er wel op uit en goed weten wat je koopt.

Hans.

johanblok - May 19, 2009 11:03 PM (GMT)
Als je hem afspeelt via usb en de hoofdtelefoon aan de pc, dan doet je geluidskaart het werk. De standaard geluidskaart van een pc is niet echt van formidabele kwaliteit en heeft doorgaans een slechte signaal/ruis verhouding e.d. Dus als je een fatsoenlijke audio installatie hebt is dat verschil heel verklaarbaar.

cjroeleveld - May 20, 2009 06:25 AM (GMT)
Ik denk ook dat het te wijten is aan de geluidskaart ja. Door echter de analoge inputs te vermijden, nu immers USB, ben ik wel van een hardnekkige brom af in ieder geval. Misschien moet ik eens kijken op Marktplaats of daar een betere geluidskaart te koop is. Hij hoeft niet state-of-the-art te zijn.
Hosted for free by zIFBoards